客服

购物车

APP下载

扫码下载金标尺教师APP

回顶部

搜题
APP下载

扫码下载金标尺教师APP

简答题 Languages have been coming and going for thousands of years, but in recent times there has been less coming and a lot more going. When the world was still populated by hunter-gatherers,small,tightly knit(联系)groups developed their own patterns of speech independent of each other. Some language experts believe that 10,000 years ago, when the world had just five to ten million people, they spoke perhaps 12, 000 languages between them.
Soon afterwards, many of those people started settling down to become farmers, and their languages too became more settled and fewer in number. In recent centuries, trade, industrialization, the development of the nation-state and the spread of universal compulsory education, especially globalization and better communications in the past few decades, all have caused many languages to disappear, and dominant languages such as English,Spanish and Chinese are increasingly taking over.
At present, the world has about 6, 800 languages. The distribution of these languages is hugely uneven. The general rule is that mild zones have relatively few languages, often spoken by many people, while hot wet zones have lots, often spoken by small numbers. Europe has only around 200 languages; the Americas about 1, 000; Africa 2, 400; and Asia and the Pacific perhaps 3,200, of which Papua New Guinea alone accounts for well over 800.The median number(中位数) of speakers is mere 6,000, which that half the world‘s languages are spoken by fewer people than that.
Already well over 400 of the total of 6, 800 languages are close to extinction (消亡), with only a few elderly speakers left. Pick, at random, Busuu in Cameroon (eight remaining speakers), Chiapaneco in Mexico (150), Lipan Apache in the United States (two or three) or Wadjigu in Australia (one, with a question-mark): none of these seems to have much chance of survival.
1. What can we infer about languages in hunter-gatherer times?
A. They developed very fast
B. They were large in number
C. They had similar patterns
D. They were closely connected
2. Which of the following best explains "dominant" underlined in paragraph 2?
A. Complex
B. .Advanced
C. Powerful.
D. Modern
3. How many languages are spoken by less than 6,000 people at present?
A. About 6,800
B. About 3,400
C. About 2,400
D. About 1,200
4. What is the main idea of the text?
A. New languages will be created.
B. People‘s lifestyles are reflected in languages.
C. Human development results in fewer languages.
D. Geography determines language evolution.

解析

本题主要考察知识与能力—语言应用能力。
1-4:BCBC
本文讲述了语言的演变及发展。
1:根据第一段“When the world was still populated by hunter-gathers,small, tightly knit groups developed their own patterns of speech independent of each other”可知,B选项符合题意;
2:根据第二段“dominant languages such as English,Spanish and Chinese are increasingly taking over.”可知,英语、西班牙语和中文是具有统治地位的语言,C选项符合题意;
3:通过文章的第三段“The median number(中位数) of speakers is mere 6,000, which that half the world‘s languages are spoken by fewer people than that.”可知,世界上的仅仅不到6000人却说的语言占到一半的世界语言;第三段的开头提到“At present, the world has about 6, 800 languages.”所以,6800的一半,就是3400,B选项符合题意;
4:通读全文,最近语言的发展出现了新趋势,新出现的语言越来越少,而消失地越来越多。所以C选项符合题意。